0 Kč
NÁKUPNÍ KOŠÍK
V košíku nemáte žádné produkty
Přejít do košíku

Zboží bylo přidáno do košíku

Obrázek článku s receptem

Tuna à Brás - fantastická a levná Portugalská specialita z tuňáka a … brambůrek?!

Tuna à Brás je oblíbeným pokrmem v mnohých portugalských rodinách a zároveň úžasným důkazem, že bramborové chipsy nemusí sloužit jen „k zobání“ na večírcích či u televize. Chcete ochutnat opravdu originální pokrm středomořské kuchyně? Pak je tu pro právě Vás Tuna à Brás. Věřte, že není vůbec náročné tento pokrm připravit.

Budete potřebovat:

  • 2 konzervy kvalitního portugalského tuňáka
  • 1 balíček bramborových chipsů (nejlepší jsou brambůrky ve tvaru malých hranolků, ale lze použít i normální brambůrky a trochu je rozemlít)
  • ½ nakrájeného pórku
  • 1 středně velkou cibuli, nakrájenou na tenké proužky
  • 1 nakrájený stroužek česneku (máte-li rádi pikantní chuť, vyzkoušejte náš česnek s chilli)
  • 3 vejce
  • kvalitní olivový olej
  • olivovou salsu
  • případně olivy

Postup:

  1. Nejprve si do misky rozklepněte tři vajíčka a osolte.
  2. Poté nalijte na pánev větší množství olivového oleje. Do dostatečně rozpáleného oleje přidejte na proužky nakrájenou cibuli, česnek a pórek. Smažte, dokud nebude cibulka dozlatova.
  3. Přeceďte tuňáka od vlastní šťávy (trošku šťávy pro chuť můžete nechat). Následně tuňáka přidejte na pánev a za stálého míchání vařte zhruba 2 minuty.
  4. Nyní přichází řada na brambůrky. Vsypte sáček chipsů a stále míchejte.
  5. Následně přidejte rozklepnutá vajíčka. Pokračujte v míchání a vaření, dokud nebudou vajíčka hotová, tak jak máte rádi.
  6. Na závěr přidejte čerstvou olivovou salsu a dobře promíchejte.
  7. Můžete servírovat posypané čerstvým pórkem, či ozdobené olivami.

Jezte kvalitní ryby

Skutečnost, že ryby zůstávají největším zdrojem rtuti, pochopitelně neznamená, že bychom měli na tuto jinak bezesporu podstatnou součást lidské stravy zanevřít. Odborníci spotřebitelům doporučují, aby si pečlivě vybrali, jaké ryby konzumovat. Nedoporučují těhotným nebo kojícím ženám a malým dětem konzumovat maso žraloků, štik, candátů, mečounů a velkých makrel královských. U konzervovaných ryb, jako je tuňák či sardinky, je důležité, jaký druh si vyberete. U oblíbeného tuňáka pozor na tuňáka žlutoploutvého, který obsahuje velké množství rtuti. Naopak doporučuje se konzumace kvalitnějšího tuňáka pruhovaného.

Patříte-li mezi rekreační rybáře, či prostě lidi, kteří si rádi pochutnají na rybách z českých řek a rybníků, měli byste se informovat o kontaminaci vod rtutí u Zemědělské vodohospodářské správy nebo Českého hydrometeorologického ústavu. Jestliže tyto informace nezískáte, doporučuje se takové ryby pojídat jen jednou týdně.