0 Kč
NÁKUPNÍ KOŠÍK
V košíku nemáte žádné produkty
Přejít do košíku

Zboží bylo přidáno do košíku

Hubnete či nabíráte svaly? Ujistěte se, že konzumujete správné proteiny. Aneb: O síle proteinu v rybím mase

Chcete-li nabrat svalovou hmotu, je nesmírně důležitý váš jídelníček. Při zdravé dietě je rybí maso na jídelníčku naprostou povinností a to hlavně díky vysokému obsahu proteinů. Opravdu nejdietnější maso je maso měkkýšů, jako je například humr. Ačkoli tmavší rybí maso, jako například tuňák, za masem měkkýšů moc nezaostává a chuťově je rozhodně mnohem lepší variantou. Není třeba si nalhávat, že konzervované ryby jsou zdravější než čerstvé, přesto mají tyto ryby i své přednosti. Největší je samozřejmě cena, která je díky velké rozšířenosti tuňáka velmi příznivá a činí tak z tuňáka cenově nejdostupnější z bohatých zdrojů proteinu.

Co jsou to vlastně proteiny?

Proteiny jsou klíčové pro stavbu svaloviny. Odborně řečeno, jsou to dlouhé řetězce aminokyselin. Laicky řečeno, jsou to takové stavební bloky, ze kterých naše tělo poté skládá nejen svaly, ale také kůži či vlasy. Proteiny jsou tak účinné také proto, že skoro vůbec neovlivňují hladinu cukru v krvi. Není ovšem protein jako protein ovšem. Maso tuňáka obsahuje tzv. Lean protein, který je na stavbu svalů tím vůbec nejdůležitějším. Studie také ukázali, že Lean protein pomáhá hubnout, pokud je doprovázen konzumací pokrmu s nízkým obsahem sacharidů a zdravou dietou.

Omega 3 mastné kyseliny a selen v tuňákovi

List papíru ikona

Mnozí můžou namítnout, že konzervovaný tuňák, je maso naložené v nezdravém mastném nálevu. Koupíte li ovšem kvalitního konzervovaného tuňáka, můžete si být jisti, že olej, který společně s ním zkonzumujete, je pro vaše tělo minimálně stejně prospěšný jako samotný tuňák. A to díky Omega 3 mastným kyselinám. Povědomí o této látce se v Česku stále více narůstá, přesto si o ní v pár větách pojďme něco říci.

Omega-3 mastné kyseliny mají jasné protizánětlivé a zdravotní výhody. Pomáhají nejen v těle regulovat hormony a látkovou výměnu, ale jejich zvýšená přítomnost v membránách červených krvinek pomáhá s lepší regulací krevního tlaku a nižším rizikem ucpávání cév. Jsou tak výborné pro vaše srdce. V neposlední řadě obsahuje tuňák minerál selen ve speciální formě. Tato forma je velmi důležitá pro zdraví ryb, protože slouží jako silný antioxidant, který chrání jejich červené krvinky před poškozením volnými radikály. Tento antioxidační účinek přechází samozřejmě i na nás. Selen je antioxidant nezbytný pro lidský metabolismus štítné žlázy a navíc posiluje naši imunitu.

Zdroje

Ikona ryb
  • Raloff, Janet. “Reeling in Tuna with Lower Mercury: Level of Toxic Metal Depends on Species, Two Studies Find.” Science News (May 22, 2010)
  • González-Estecha et al. “Mercury in Canned Tuna in Spain. Is Light Tuna Really Light?” Food and Nutrition Sciences (2013): 48-54.
  • Kraepiel, A. M. L., Keller, K., Chin, H. B., Malcolm, E. G., Morel, F. M. M. “Sources and Variations of Mercury in Tuna” Environmental Science & Technology 37 (2003): 5551-5558
  • Environmental Protection Agency (EPA) & Food and Drug Administration (FDA) “What you Need to Know about Mercury in Fish and Shellfish”
  • http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/27/1_MeetingAbstracts/860.19