0 Kč
NÁKUPNÍ KOŠÍK
V košíku nemáte žádné produkty
Přejít do košíku

Zboží bylo přidáno do košíku

Kouzlo zdravých marmelád a džemů? Pektin!

Nějakou tu dobrou marmeládu nebo džem si jistě vychutná každý. Ať už se jedná o snídani na dodání energie pro celý den, sladkou svačinku nebo přísadu do buchet a jiných pečených dobrot. I mezi marmeládami a džemy najdeme favority v oblasti zdravé výživy, stejně jako outsidery s vysokým obsahem bílého cukru, glutamátů a další chemie. Dnes se zaměříme na výběr těch produktů, které ve své oblasti patří nejen ke špičce v dobré chuti, ale také jsou zdravé pro náš organismus. Stejně jako vždy, dobrý výrobek si můžeme v obchodech a vůbec kdekoli jinde, vybrat sami. Stačí k tomu pouze umět si vybrat, protože z etikety se dozvíme většinou veškeré informace, které k rozhodnutí potřebujeme.

Kvalitní džem a marmeláda

Nepsaným pravidlem pro rozhodování, který džem a která marmeláda je lepší než ostatní, bývá samotný obsah ovoce, ze kterého je produkt vyroben. Zdaleka se ale nejedná o jediný aspekt, kterému bychom při výběru měli věnovat pozornost. Mělo by nás také zajímat, kolik bílého cukru a dalších přidaných sladidel výrobek obsahuje. Dále bychom se vždy měli zaměřit na to, jestli samotné ovoce, nebylo během pěstování ošetřováno přílišným množstvím chemických prostředků. Poslední, ale neméně důležitou informací může být i to, odkud ovoce pochází. Jedná-li se totiž o ovoce z českých oblastí (tedy domácích sadů a pěstíren), zpravidla se jedná o ovoce kvalitnější chuti, stejně jako můžeme předpokládat, že nebylo příliš ošetřováno postřiky. Naproti tomu zahraniční dovoz může být často nevalné chuti, vůně, ale i kvality a jakosti.

Bílý cukr versus pektin

List papíru ikona

Jistě si vzpomenete, že babička při zavařování skoro nikdy nepoužívala cukr, ani téměř žádné další látky. Přesto se jí podařilo vyrobit džem nebo marmeládu, tak nějak hrozně dobrou. Když se ale o podobný postup pokusíme dnes, nikdy to tak úplně dobře nedopadne. Kde je to kouzlo? Babička se totiž spoléhala na pektin. To je látka, kterou každé ovoce obsahuje, jedná se vlastně o přírodní želírovací prostředek a zároveň jeho množství je přímo úměrné přírodní chuti a sladkosti ovoce. Čím je ovoce zralejší, tím méně pektinu postupně obsahuje, proto je důležité pro výrobu džemu a marmelád odhadnout ideální dobu sklizně. Dalším faktorem, který snižuje obsah pektinu v ovoci, jsou chemické postřiky, které uměle urychlují zrání ovoce. Proto je v dnešní době třeba tyto produkty dochucovat.

Dejte šanci poctivým českým výrobcům

Ikona ryb

Chcete-li si vybrat dobrou marmeládu nebo džem, dejte šanci malým tradičním českým výrobcům. Sice se často kvalita odráží na ceně, ale jestliže chceme dát přednost chuti a kvalitě, není lepší volby. V těchto sadech, totiž bývá zaručeno, že je ovoce pěstováno výlučně biologickým způsobem, džem nebo marmeláda obsahuje ovoce prvotní jakosti, které je pečlivě vybráno a je ho v konečném produktu obrovské zastoupení. Neobsahuje ale žádný bílý cukr a umělá dochucovadla. A přesně takové jsou i džemy a marmelády z Českého ráje nebo MámTěrády, které u nás naleznete.