0 Kč
NÁKUPNÍ KOŠÍK
V košíku nemáte žádné produkty
Přejít do košíku

Zboží bylo přidáno do košíku

Zdravější, chutnější a kvalitnější těstoviny? Zkuste semolinové!

Těstoviny dlouhodobě patří v naší zemi mezi jedny z nejvíce konzumovaných potravin vůbec. Proč tomu tak ale je? Pro většinu běžných spotřebitelů vyhrává několik základních faktorů: cena, rychlost přípravy a v neposlední řadě, jsou výbornou přílohou k mnoha jídlům. Nejsou však těstoviny jako těstoviny. V poslední době se na trhu objevuje nový druh. Jsou zdravější a lépe chutnají - řeč je o semolinových těstovinách.

V čem jsou lepší?

V obchodech dnes narazíme na nepřeberné množství těstovin různých druhů, tvarů, často barev a samozřejmě chutí. Pokud ale chceme zařadit do svého jídelníčku opravdu ty zdravé, mělo by nás především zajímat to, z čeho byly vyrobeny. Těstoviny z bílé mouky jsou chudé na nutriční hodnoty a mají vysoký glykemický index. Na rozdíl od nich, jsou semolinové výživově vyváženější a díky nízkému glykemickému indexu zasytí na delší dobu. Jejich složení zaručuje přirozenou žlutou barvu, a proto není při jejich výrobě nutné, je jakkoli upravovat pomocí chemických barviv. Nezanedbatelnou výhodou je i jejich snadná příprava – tyto těstoviny se během vaření nikdy nerozvaří, nelepí se a vždy zůstanou chutné.

Jsme to, co jíme

List papíru ikona

Semolinové těstoviny jsou vyrobené z pšeničné krupice, která je umleta z tvrdozrnné pšenice. Tato mouka se používá nejen na výrobu těstovin, ale také se z ní běžně připravuje například kuskus, bulgur, nebo chalva. Produkty ze semoliny obsahují, podobně jako špaldové, vysoký obsah lepku, nehodí se proto pro bezlepkovou dietu. Vysoká nutriční hodnota je dána vyšším podílem bílkovin, vitamínů (skupiny B především), minerálů a vlákniny. Klasické těstoviny z bílé mouky mají oproti těm semolinovým mnohem vyšší obsah rychle stravitelných škrobů. Dochází tím ke zvýšené tvorbě tuků a zvyšuje se riziko srdečně-cévních chorob. Vybírat bychom měli vždy jen těstoviny ze 100% celozrnné semoliny, pouze ty totiž obsahují dostatek vlákniny a minerálních látek. To je dobré pro trávení a správnou funkci střev.

Kde všude jsou dobré, jak, a pro koho?

Ikona ryb

Odpovězme jednoduše, pro každého. Správně připravené jsou vhodné například pro diabetiky, vrcholové (ale i nevrcholové) sportovce, děti, nebo pro osoby se speciálním stravováním. Jak jsme se již dozvěděli, semolinové těstoviny se ani po delším vaření nikdy nerozvaří, přesto je však dobré je vařit na skus. Vařící voda, a zejména delší pobyt v ní, zvyšuje jinak nízký glykemický index této potraviny. Jsou doporučované nejen jako příloha, ale může se v různých obměnách jednat i o hlavní jídlo, které skutečně v porovnání s běžnými těstovinami zasytí a to i na delší dobu. Skvělé mohou být i v lehkých salátech nebo například zapečené.