0 Kč
NÁKUPNÍ KOŠÍK
V košíku nemáte žádné produkty
Přejít do košíku

Zboží bylo přidáno do košíku

Paštiky a paté – mějme se na pozoru!

Každý z nás jistě zažil klasickou rodinou idylku na dovolené – vylézáte ven v zalesněném prostředí, nabíráte do plných plic čerstvý ranní vítr a jeho vůně probouzí chuťové buňky. Přímo to pobízí k tomu, abychom sáhli po nějaké dobrotě. Co třeba taková paštika s rohlíkem nebo chlebem? Jak to vlastně ale s paštikami je? Patří mezi zdravou a vyváženou stravu? Platí několik pravidel, která musí paté a paštiky splňovat, aby se nejednalo jen o chemický produkt. Je třeba pečlivě číst, z čeho se výrobek skládá.

Co by nás vlastně mělo zajímat?

Nejdůležitější údaje, které by měla etiketa obsahovat jsou: obsah masa, tuku, soli a přidaných glutamátů, které dodávají chuť a také lákavou barvu. Největším nebezpečím je obsah tuku. V kruzích poradců zdravé výživy se často mluví o špatném zlozvyku namazat si chleba tučnou vrstvou levné paštiky. Ty totiž často obsahují jen velmi malé procento masa (a často se jedná o kůži, nebo namleté vnitřnosti, popřípadě sádlo a chrupavky), velký obsah tuku a neméně vysoké procento přidaných umělých dochucovadel. Ke koncovému zákazníku se tak ve většině případů dostane produkt, který svým způsobem vznikl v chemické laboratoři. Z tohoto důvodu nabízíme našim zákazníkům pouze kvalitní paštiky z mořských živočichů. Ty totiž díky své výrazné vůni a chuti nepotřebují umělá dochucovadla a obsahují jen velmi nízké procento tuku.

Nenechme se zmást titulky a reklamou

List papíru ikona

Většina produktů samozřejmě hlásá, jak je její výrobek přední značkou na trhu, že se řadí mezi nejkvalitnější potraviny v oblasti zdravé výživy a že je složen pouze z nejpečlivěji vybraných kousků masa. Bohužel, ani taková paštika, o které se dovídáme, že je jedinečná, excelentní a lahodná, nemusí být ideálem zdravého stravování, ačkoli na trhu nemusí patřit k těm nejhorším. I takové výrobky jsou velmi často složeny z kůže, sádla nebo strojově odděleného masa, a tak obsahují pochopitelně i vysoké stopy lepku, laktózy nebo dokonce sóji. Ty ve větším množství samozřejmě nejsou ideální součástí zdravé výživy pro naše tělo, a tak bychom se jejich přílišnému požívání měli raději vyhnout. Mimo to většina paštik obsahuje skutečně velké množství tuku, zejména nasyceného a nemůže proto aspirovat na produkt zdravé výživy. Důležité je vyvarovat se výrobku, na kterém není jasně uvedeno, kolik obsahuje masa, nebo se skrývá pod pojmem „obsah masných surovin“.

Zkuste paštiky z ryb, nebo paštiky vegetariánské

Ikona ryb

Jednou z nejlepších alternativ jsou paštiky rybí nebo paštiky bezmasé. Jejich největší výhodou je, že neobsahují cholesterol, nebo jen velmi malé množství. Stále však platí, že je třeba sledovat obsah rostlinného tuku u vegetariánských paštik. Sice je přijatelnější, ale může být množstvím srovnatelný s masovými paštikami. U rybích paštik je tato nevýhoda minimalizována faktem, že rybí tuk je velmi zdravý – svědčí srdci i mozku, a také nervům. Navíc obsahuje mnoho dalších důležitých živin, včetně kvalitních bílkovin. Kromě toho tyto paštiky (protože jsou skutečně téměř výlučně z rybího masa), mají vysoký podíl vitamínů A, B, D a jódu, jejich konzumace je pro naše tělo tedy výborná, i z důvodu nízkých energetických hodnot.