0 Kč
NÁKUPNÍ KOŠÍK
V košíku nemáte žádné produkty
Přejít do košíku

Zboží bylo přidáno do košíku

Jak vybrat kvalitní olivový olej – nebojte se olejů v plechu

V Česku už nějakou dobu neplatí, že olivový olej najdeme pouze v lepších domácnostech. Dnes už má nějaký druh olivového oleje v kuchyni v podstatě každý. Jak si ale vybrat ten nejkvalitnější? Jak poznat, která láhev obsahuje dobrý a zdravý olivový olej, který svým aroma doplní správnou chuť jídla? V zemích, kde se olivový olej vyrábí, mají obyvatelé výhodu, mohou si ho tam obstarat od zaběhnutých rodinných podniků, nebo přímo od malých producentů. Kvalitu v tomto případě zaručují možností ochutnávky a dlouholetou zkušeností s tradicí. Čeho si tedy všímat u výběru oleje v naší zemi?

Správný výběr olivového oleje?

Rozeznat kvalitní olivový olej od falšovaného (pančovaného) není vůbec snadnou záležitostí. V mnoha případech se dá kvalita potvrdit až laboratorními výsledky. V obchodech nezbývá, než se spolehnout na fakt, že kvalita je doložena důslednou kontrolou. Na co se však přesto můžeme při výběru zaměřit sami? Velkou roli ve výběru by měl hrát již samotný materiál, ve kterém je olej uchováván. Vzhledem k tomu, že je velmi citlivý na světlo, měl by obal být co možná nejtmavší, ideálně kompletně neprůsvitný. Nejlepší skladování oleje je tedy v neprůhledných plechovkách, kam se sluneční paprsky nedostanou. Pokud se musíme obejít bez plechového obalu, je vždy dobré volit tmavé skleněné láhve, protože v plastových se často nachází rafinovaný produkt. Samotná barva a hustota není tak směrodatná, protože se liší v závislosti na podmínkách sklizně, způsobu pěstování a zpracování oliv. Roli by nemělo hrát ani to, že je olej zakalený, nebo obsahuje usazeniny, dochází k tomu z důvodu podchlazení oleje během skladování a při pokojové teplotě zmizí.

V čem je olivový olej tak jiný?

List papíru ikona

V zásadě hned v několika věcech – olivový olej je nejen chutnější a kvalitnější, ale i zdravější. Jedna z nejvýznamnějších vlastností je vyvážený obsah mastných kyselin. Vysoké množství polynenasycených mastných kyselin, které obsahuje, jsou dobré pro naše tělo a jsou nezbytnými prvky zdravé stravy. Olej je tak plný vitamínu A, D, E a K, které zlepšují vzhled a kvalitu nehtů, vlasů a pleti. Samotný olivový olej je lisován za studena z oliv a to za podmínek, které nijak neovlivňují jeho vlastnosti a delikátní chuť. Při samotném zpracování se nepoužívá žádná chemie, odtud tedy vychází další fakt, proč je olivový olej tak zdravý, kromě toho, že je prospěšný. Také má poměrně dlouhou dobu trvanlivosti, v uzavřené láhvi vydrží poměrně dlouhou dobu.

Jak na kvalitu

Ikona ryb

Měla by nám napovědět už samotná etiketa, která z pravidla obsahuje přesný popis druhu oleje, o jaký se jedná – „extra panenský“, „panenský“, nebo pouze „olivový“. Nese-li název „olivový“ nebo třeba „olio d´oliva“, jedná se často o směs olejů, nejčastěji rafinovaného a panenského. Mohou být i chemicky upraveny. Tyto informace by měly být v každém případě také uvedeny na etiketě. Pokud jsme se už rozhodli a vybrali si olivový olej (ať už dle našeho rozboru, nebo ne), můžeme si sami vyzkoušet kvalitu. Asi deset kapek olivového oleje nakapeme na jazyk, poté je necháme několik vteřin v pootevřených ústech, z důvodu zahřátí na tělesnou teplotu. Nakonec se nechá sklouznout po jazyku k zadním chuťovým buňkám a polkne se. Pokud se podařilo vybrat kvalitu, měli bychom cítit lehce pikantní, nahořkle ovocnou chuť. Jestliže cítíme octovou, žluklou, nebo snad nahořklou, olej není v pořádku. Každopádně v poslední době se stává nepsaným pravidlem, že nejkvalitnější olej nalezneme v plechovém obalu.