Žár horkého slunce, vlahý vánek od moře, chuť slané vody, to jsou základní znaky středomořské italské kuchyně, kde nesmí chybět olivový olej, těstoviny a víno.
Na 4 porce budete potřebovat:
500g Tagliatelle al basilico
extra panenský olivový olej
4 lžičky kapary v soli
pár kapek citrónu
800g slávek
4 stroužky česneku
80 ml suchého bílého vína
250g cherry rajčátek
2 lžíce plocholisté petržele
Postup:
Kapary propláchněte a namočte do čisté vody, aby se sůl uvolnila.
Slávky očistěte pod tekoucí vodou.
Na pánev nalijte olej a zastudena přidejte ve slupce rozmáčknuté stroužky česneku a asi 3 min. restujte. Poté česnek vyjměte.
Přidejte slávky, podlijte je vínem a dalších 5 min. je duste, aby se otevřely (ty, co zůstaly zavřené, vyhoďte).
Slávky vyloupejte, několik si jich však nechte na ozdobu, maso dejte zpět do pánve a přidejte pár kapek citrónu.
Přimíchejte okapané kapary.
V osolené vodě uvařte těstoviny. Asi 2 min. před dovařením je sceďte a dejte do pánve.
Vmíchejte pokrájená rajčata, petržel a přilijte trochu oleje. Omáčka tak zkrémovatí.