Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene či prosa. V kombinaci s makrelou a rajčaty tvoří rychlý a velice zdraví pokrm.
Na 4 porce budete potřebovat:
500 g kuskusu
500 ml vývaru
4 zralá rajčata
šťáva z půlky citrónu
hrst lístků bazalky
2 konzervy filet z makrely v tomatě
1 balení kukuřice
sůl a pepř
Postup:
Vývar nebo osolenou vodu přiveďte k varu.
Kuskus vsypte do mísy, zalijte jej vroucím vývarem, promíchejte vidličkou a přiklopte pokličkou. Nechte 5 minut odstát a poté znovu promíchejte.
Rajčata nařízněte do kříže velkého asi 1 cm a spařte je horkou vodou. Nechte asi 3 – 5 min. odstát a pak jednoduše nadzvednutou slupku pomocí kulatého nože či jen prsty oloupejte.
Rajčata pokrájejte na kostky a spolu s kukuřicí je vmíchejte do kuskusu a vše společně ohřejte na pánvi.
Dále přidejte filety makrely, citrónovou šťávu a natrhané lístky bazalky.