0 Kč
NÁKUPNÍ KOŠÍK
V košíku nemáte žádné produkty
Přejít do košíku

Zboží bylo přidáno do košíku

Ne všechny ryby je zdravé jíst často, pozor na rtuť v levných rybách!

Díky absenci moře nebyli Češi nikdy zvyklí často jíst ryby a jiné mořské plody. V posledních letech ovšem nastává velký boom v konzumaci ryb a ustálil se všeobecný názor, že čím více jíme ryb, tím zdravější budeme. Jinak jistě správný požadavek odborníků na zdravou výživu, aby lidé jedli co nejvíce ryb, vypadá jinak, uvědomíme-li si, že konzumací této potravy do těla dostáváme značné množství rtuti. Ryby a především ty mořské jsou dokonce nejvýznamnějším zdrojem tohoto jedovatého kovu pro lidský organismus.

Za rtuť v rybách si můžeme sami

Mořské ryby totiž koncentrují ve svých tkáních rtuť, kterou lidstvo ve velkém vypouští do oceánů. Podle výzkumů amerických vědců z Connecticutské univerzity v Grotonu se ovšem problém rtuti v rybím mase, netýká jen ryb mořských. V celosvětovém měřítku se drtivá většina rtuti dostává do moře z ovzduší. Řeky, podzemní voda, usazeniny nebo dokonce i horské prameny, proto rtuť obsahují také. Organické sloučeniny rtuti tak obsahují i ryby žijící ve vnitrozemských vodách. Američtí výzkumníci připomínají, že musíme počítat s tím, že rtuť zůstane v prostředí celé desetiletí poté, co omezíme její zdroje. V Evropě a Americe k významnému omezení emisí rtuti již došlo, na druhou stranu toto omezení vyrovnává průmyslový boom ve Východní Asii.

Kdo je nejvíce ohrožen?

List papíru ikona

Emily Okenová z Harvadovy lékařské fakulty zdůrazňuje, že lidé kteří často jedí ryby, překračují hygienický limit pro rtuť v těle. To je nebezpečné především pro těhotné ženy, které tak rtuť dostávají i do těl svých potomků. Vyšlo také několik studií prokazujících, že konzumace ryb kontaminovaných rtutí zvyšuje nebezpečí infarktu a mozkové mrtvice. Nejohroženější věkovou skupinou jsou pochopitelně senioři

Jezte kvalitní ryby

Ikona ryb

Skutečnost, že ryby zůstávají největším zdrojem rtuti, pochopitelně neznamená, že bychom měli na tuto jinak bezesporu podstatnou součást lidské stravy zanevřít. Odborníci spotřebitelům doporučují, aby si pečlivě vybrali jaké ryby konzumovat. Nedoporučují těhotným ženám, kojícím ženám a malým dětem konzumovat maso žraloků, štik, candátů, mečounů a velkých makrel královských. U konzervovaných ryb jako je tuňák či sardinky je důležité jaký druh si vyberete. U oblíbeného tuňáka pozor na tuňáka žlutoploutvého, který obsahuje velké množství rtuti. Naopak se doporučuje konzumace kvalitnějšího tuňáka pruhovaného.

Patříte-li mezi rekreační rybáře či prostě lidi, kteří si rádi pochutnají na rybách z českých řek a rybníků, měli byste se informovat o kontaminaci vod rtutí u Zemědělské vodohospodářské správy nebo Českého hydrometeorologického ústavu. Jestliže tyto informace nezískáte, doporučuje se takové ryby jíst jen jednou týdně.