0 Kč
NÁKUPNÍ KOŠÍK
V košíku nemáte žádné produkty
Přejít do košíku

Zboží bylo přidáno do košíku

Obrázek článku {$cms->meta_title}

Tuna Cabeça – udělejte si tradiční portugalskou pomazánku

Jistě znáte rybí pomazánky na sto způsobů. Až vyzkoušíte pomazánku Cabeça z portugalského tuňáka, nebudete už dělat žádnou jinou. Namažte na jednohubky či chlebíčky a na párty se po nich jen zapráší!

Budete potřebovat:

  • tuńákové filety v olivovém oleji
  • majonézu
  • cibulku nakrájenou nadrobno
  • zeleninu dle chuti (tradičně se na jihu Portugalska používá okurka a mrkev, v okolí Porta je zase populární přidávat brokolici)
  • sůl popřípadě i pepř

Postup:

  1. V míse smíchejte obsah konzervy s majonézou. Majonézu přidávejte postupně, dokud nedostanete ideální chuťovou kombinaci.
  2. Přidejte na drobno nakrájenou cibuli a zeleninu dle vašeho výběru.
  3. Výborné je podávat jako chlebíčky nebo jednohubky, které můžete ozdobit trochou citrónu či jarní cibulky.

Jezte kvalitní ryby

Skutečnost, že ryby zůstávají největším zdrojem rtuti, pochopitelně neznamená, že bychom měli na tuto jinak bezesporu podstatnou součást lidské stravy zanevřít. Odborníci spotřebitelům doporučují, aby si pečlivě vybrali, jaké ryby konzumovat. Nedoporučují těhotným nebo kojícím ženám a malým dětem konzumovat maso žraloků, štik, candátů, mečounů a velkých makrel královských. U konzervovaných ryb, jako je tuňák či sardinky, je důležité, jaký druh si vyberete. U oblíbeného tuňáka pozor na tuňáka žlutoploutvého, který obsahuje velké množství rtuti. Naopak doporučuje se konzumace kvalitnějšího tuňáka pruhovaného.

Patříte-li mezi rekreační rybáře, či prostě lidi, kteří si rádi pochutnají na rybách z českých řek a rybníků, měli byste se informovat o kontaminaci vod rtutí u Zemědělské vodohospodářské správy nebo Českého hydrometeorologického ústavu. Jestliže tyto informace nezískáte, doporučuje se takové ryby pojídat jen jednou týdně.